Mi az a Triops? – Élő őskövület az akváriumban

Több száz millió éve, a dínók kora óta változatlanul a földön élő ősi rákok. Tócsákat és időszakos vizeket népesítenek be évről évre pár hónapra a petékből kikelő 8-10 cm-es állatkák, akik életterük kiszáradásáig élnek és rengeteg újabb petét raknak le. Akváriumban könnyen tarthatók, akár kezdőknek vagy gyerekeknek is jó háziállat.

A Triops-ok (Pajzsosrákok) tócsákban és időszakos vizekben élő 5-10 cm-es ősi rákok. Petéik az iszapban várják, hogy világuk megteljen vízzel. Két hét alatt kifejlődnek, újabb petéket raknak majd pár hónap után, mikor tavacskájuk kiszárad elpusztulnak. Könnyen tarthatók aváriumban, petéiket innen lehet rendelni.

Megjelenésük

Triops = Három szem

Nevük szó szerint azt jelenti három szem. Harmadik középső szemük napfényfény érzékelésre van. Ezzel sáros vízben is látják merre van a felfelé. Ha egy sötét szobában alulról világítasz, akár fejjel lefelé is fordíthatod őket.

Levéllábak

Hátpajzsuk alatt legalább 40 pár levéllábuk végez folyamatos jellegzetes hullámzást. Ezekkel úszik az állat, juttatja el az élelmet száj szervéhez és lélegzik. Izgalmas megfigyelni fickándozás vagy vadászat közben milyen táncot lejtenek ezekkel.

Az élő őskövület

Földünk legősibb fajai tartoznak közéjük. 300 millió évvel ezelőtt, jóval a dínók előtt fejlődtek ki. Hazánkban legelterjedtebb fajuk a Nyári pajzsosrák (Triops cancriformis) például a Jura kor óta (180 millió éve) külsőleg változatlanul él köztünk.

A Triopsok még a dínók előtti állatok egyik utolsó képviselői, számós környzeti katasztrófát és tömeges kihalást éltek túl ezek a szívós kis dögök.

Triops fosszilia
280 millió éves Triops fosszilia a Perm időszakból. Forrás: Wikipedia

Túlélésük kulcsa életmódjuk

Úgy éltek túl sok millió évet, hogy időszakos tavacskák medrében hagyták petéiket látszólag teljesen kiszáradni. Így vészelnek át akár több 10 éves időszakokat. Várva hogy megteljen világuk esővízzel és kikelhessenek. Őrült ütemű növekedés veszi ilyenkor kezdetés. Két hét alatt teljesen kifejlődnek, pár hónapot élnek és a tócsa felszívódásával elpusztulnak. Petéik maradnak csak utánuk és a körforgás folytatódik tovább.

Minden amit tudnod kell akváriumi tartásukról

Tartásuk nem nehéz, elég igénytelenek, de az első héten, amíg elérik a 2 centiméteres méretet, azért igényelnek némi odafigyelést.

Felnevelésük lépései:

 1. Rendezz be nekik egy legalább 20-30 literes akváriumot
 2. Egy pár literes az akvárium tetején úszó dobozban, lágy vízben keltetsd ki a petéket
 3. A kis Triops-okat napi párszor etesd meg a kapott eleséggel és cserélj rajtuk napi pár dl vizet
 4. Mikor elérik a 2 cm-es méretet, lassan szoktasd át őket az akvárium vizére: adj egyre gyakrabban egyre több akvárium vizet vizükhüz.
 5. Kifejlett Triops-okat etesd hal kajával, hús darabokkal és rendszeresen cserélj vizet akváriumukban
 6. Ha elpusztultak állatkáid, szárítsd ki a talaj, ami alattuk volt, mert tele van petékkel

Bevásárló lista:

 • Triops pete
 • 20-30 literes akvárium
 • 40 liter lágy víz (desztillált)
 • 10 kg 1-2 mm-es szemcseméretű homok talajnak
 • Akvárium fűtő
 • Akvárium szűrő
 • Akvárium világítás
 • Vödör
 • 2 méteres slag
 • Igénytelen vizinövények
 • halkaja

Akváriumban tartott Triops fajok

Triops longicaudatus

Triops longicaudatus

Jelenleg ez a legnépszerűbb akváriumban tartott Triops faj.

Triops cancriformis (Nyári pajzsosrák)

Forrás: Wikipedia

Hazánkban is őshonos, akvárium fűtés nélkül is tartható faj.

Triops granarius

Forrás: Wikipedia

Először Ázsiában felfedezett. Legnagyobbra növő Triops faj.

Triops australiensis

Forrás: Wikipedia

Ausztráliában él. Kifelyezetten gyorsan és sokat úszik, ezért magsabb akvárium az ideális számára.

Gyakori kérdések

Mekkora akvárium kell egy Triops-nak?
Legalább egy 20-30 literes medence beszerzését javasoljuk.
Tartható a Triops más állatokkal?
Nem! Mindent megeszik ami él és mozog. Levadássza akár a nála nagyobb halakat és megrághatja a növényeket is.
Mennyibe kerül a Triops tartás?
Nagyjából annyiba mint egy egyszerűbb 30 literes akvárium teljes felszereléssel és berendezéssel: 40-120 000 Ft. Ha használt felszerelésekkel dolgozol és nem félsz egy kis barkácsolástól, aránylag olcsón ki lehet hozni.
Mennyi ideig élnek a Triops-ok?
Hőmérséklettől és fajtól függően 1-3 hónapig.
Jó háziállat gyerekeknek a Triops?
A természet és az állatok iránt érdeklődő iskolásoknak szerintünk igen. Első házikedvencnek jó választás lehet, mivel nem él sokáig, maximum pár hónapig. Ha megfelelően gondoskodunk róla szemünk láttára fog kiskedvencük felcseperedni és petéket rakni, amik később akár újra kikeltethetők.
Könnyű Triops-ot tartani?
Az első héten, amíg felnőnek, több figyelmet igényelnek mint a legtöbb díszhal. Utána viszont igénytelen és elég szívós rákokká fejlődnek ki.
Mit tegyek ha nem keltek ki a peték?
Szárítsd ki őket és pár hét múlva újra lehet próbálkozni a keltetéssel. Valószínűleg nem volt lágy a víz amit használtál, vagy nem volt megfelelő a hőmérséklet.
Mit tegyek ha fiatalon elpusztulnak a rákok?
Szárítsd ki a ki nem kelt petéket, azokat meg lehet próbálni újra kikeltetni. Valószínűleg nem volt megfelelő a vízminőség vagy a hőmérséklet. Gyakrabban cserélj vizet, használj nagyobb keltető medencét és kevesebbet etess.