Triops, tócsarák, kagylósrák térkép Magyarország

Találtál már Triopsot vagy bármilyen rákocskát egy tócsában vagy tavacskában? – Ennek a térképnek a célja, hogy összegyűjtsük az utolsó megmaradt élőhelyeket Magyarországon.

 Sokan vagyunk az országban, akik szeretnék megtalálni és megőrizni a helyi Triops és egyéb vízi ízeltlábú állományokat. Ezért kérlek, ha találsz vagy bármikor találtál egy tócsában rákokat kérlek jelöld be erre a térképre hol és milyen rákot találtál.

Minden ilyen pocsolyában élő állat nagyon ritka, mivel élőhelyeik rohamosan fogynak, védelmük ugyanakkor nagyon nehéz, mivel nem védett állatok. Ezért arra jutottunk az a legjobb a természetes élőhelyek védelmének szempontjából, hogyha nem lesznek nyilvánosak az összegyűlt adatok.

Nem szeretnénk, hogy ha valaki megtudja, hogy a földjein élnek ilyen állatok kimenjen és tönkre tegye élőhelyüket, vagy hogy olyan sokat gyűjtsenek a hobbisták egy tócsából, hogy eltűnjön belőle az élet. Tudom sokan vagytok, akik vigyáztok a természetre és nem akartok benne kárt tenni, de vannak néhányan, akik nem ilyenek, és azok nagy kárt tudnak okozni azokon a helyeken, amiket pont, hogy meg szeretnénk védeni. Ezért jobb, ha minél kevesebben látják a térképet.

Ha szeretnél Triopsot, kagylósrákot vagy tócsarákot tartani kérlek NE a természetből szedj petéket, vagy egyedeket. Lépj be inkább Facebook csoportunkba, ahol, ha kérsz szívesen adunk petét. Vagy írj nekünk Email-ben, tudunk segíteni.

Facebook csoportunk: https://www.facebook.com/groups/528150750727032/

Facebook oldalunk: https://www.facebook.com/triopshungary/?modal=admin_todo_tour

Email címünk: triopshungary@gmail.com

Pont bejelölése a térképen

  1. Az alábbi linken nyomj rá a szerkesztés gombra.
  2. Válaszd ki a talált állat fajának megfelelő réteget. Ha nem tudnád milyen fajt találtál válaszd az “Ismeretlen” réteget.
  3. A jelző hozzáadás eszközzel nyomj rá a helyre, ahol találtad az állatot.
  4. névhez írd be pontosan milyen fajt találtál és hol találtad. Pl.: Nyári pajzsosrák egy út kátyújában
  5. leírásba írd be, hogy mikor találtad, pontosan hol találtad, kb. mennyit találtál és bármilyen egyéb megjegyzést. Végül írd oda a nevedet és ha lehet az email címedet, hogy feltudjuk venni veled a kapcsolatot, ha valamien kérdésünk lenne. Pl.: 2018.05.24, a vízművel szemben a földút egy kátyújában, 200-300 db, 1 éve kikotorták a közeli árkot azóta nem láttam őket, Barna Gergely, triopshungary@gmail.com
  • Ha egy élőhely megszűnne, betemetnék, vagy kikotornák, kérlek akkor is jelöld be, csak írd a neve mögé zárójelbe a „megszűnt” szót Pl.: (megszűnt)
  • A nyilvános térképről az adatokat átvisszük a zártba, ezért, ha azt látod eltűnt, amit bejelöltél pont, tudhatod, hogy felvettük adatbázisunkba, amit küldtél.

Térkép: https://www.google.com/maps/d/drive?state=%7B%22ids%22%3A%5B%221Al6ph85AMXa2MO1ggXShD_cLFY17IEuO%22%5D%2C%22action%22%3A%22open%22%2C%22userId%22%3A%22106830501146870056073%22%7D&usp=sharing

Erről a térképről a pontokat átvisszük egy zárt térképre, ezért ez a térkép a legtöbbször üres lesz. Ettől nem kell megijedni, amit ide felraksz bekerült az adatbázisunkba.

Zárt térkép

Félreértés ne essék, nem célunk kisajátítani az összegyűjtött adatokat, csak a fajt szeretnénk védeni, ezért bárki jelentkezhet a zárt térképbe is a szabályok elfogadásával és egy űrlap kitöltésével.

Jelentekés a zárt térképbe: https://forms.gle/GU6V8qh9M9kvnu6w7

Zárt térkép szabályai: https://docs.google.com/document/d/14yphfn7Sa5w_d1zOn4AFVHNN_TXMrYSpOjBaKMQtdxw/edit?usp=sharing

Nagyon köszönjük, ha bejelölsz pontokat a térképen. Ezzel sokat segítesz, a magyar állományok felderítésében.

Szólj hozzá!